Husets hemmelighed..
Ifølge navnebetydning.dk betyder Sólrun ”husets hemmelighed”. Om det passer i de andre 18 danske familier, hvor der bor en Sólrun, ved jeg ikke, men hjemme hos os passer det nu meget godt! Sólrun er hemmeligheden bag, at vores ”hus” står efter mere end 25 år…
Selvfølgelig havde jeg hørt om Færøerne, men jeg havde aldrig været der. Før jeg i foråret 1989 efter et forretningsudvalgsmøde i VU ”lod mig lokke” med til kollegiefest et sted på Amager, hvor et af medlemmerne boede. Her mødte jeg Sólrun. Hun var 20, jeg var 24 – og nu er vi foreløbigt blevet 46 og 50 år. Sammen har vi tre børn på 17, 19 og 24 år. Og vi her endnu – alle sammen, sammen!
I tilgift har jeg fået Færøerne ind under huden. Et fantastisk land, en fantastisk natur, et fantastisk folk. Man siger, at Janteloven har sin inspiration fra det lille, lukkede samfund. På Færøerne med kun 48.500 indbyggere har jeg aldrig rigtigt mødt den, tværtimod. Skal så lille et land kunne fungere, er alle nødt til at klø på – og gerne med mere end en ting. Derfor møder man advokaten, der i sin fritid skriver børnebøger. Rektoren, der i sin fritid passer får og fanger fugle. Landsholdsmålmanden, der samtidig bygger firma op og senere bliver Lagmand. Kort sagt et kulturliv, en foretagsomhed og en national bevidsthed, der kun kan vække beundring og respekt.
Vi (både Sólrun og jeg, og jeg og Færøerne) havde vores kampe til en start. Jeg forstod ikke en dyt af det, de sagde. Hun er rundet af en løsrivelsesfamilie – hendes oldefar har skrevet deres nationalsang, hendes morfar var forsvarer for ”oprørerne fra Klaksvig”, uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1936, men ikke af den grund en stor elsker af Danmark (men til gengæld en stovt mand, som jeg havde kæmpe respekt for.) – Og hun ville hjem til Færøerne efter endt uddannelse i Danmark. Men vi har udviklet vores ”kompromis” gennem årene. Alle børnene taler færøsk, jeg forstår det og kan udtrykke mig til husbehov – og vi har købt to gylden land ved Gjógv, så vi har ejerandel i fårene på Sáttarenni, så vi hvert år kan slagte fire eller fem lam, der kan tørres til skerpikjøt (skærpekød).
Men vigtigst af alt, så er Sólrun den faste klippe i hele vores familiens hverdag. Som jeg på et tidspunkt har sagt det til en ven, der lidt indiskret lod det kommer videre til en avis: "Hun holder mig oppe, når jeg er nede, og nede, når jeg er oppe!" Hvad mere kan man så ønsker sig?
JULEKALENDER 17. DECEMBER
Dagens "kalenderlåge" er inspireret af de mange, der gennem dagene har spurgt til Sólrun og Færøerne. Bl.a. Knud Erik Israelsen ("Kunne du finde noget frem fra gemmerne omkring din hustru. Jeg tænker på i jeres unge år. En hver mands succes står bag en kvinde"), Tvede Waagstein ("Vil også gerne høre om Færøerne, hvor min mand kommer fra, som din kone. Hvad har det givet dig at have en ægtefælle, der står last og brast? De er seje, de færinger..") og Birthe Olsen ("Vil gerne læse lidt om Færøerne..")
JULEKALENDER 17. DECEMBER
Dagens FB-foto er fra vores bryllup i 1998. Man skal ikke være stor matematiker for at regne ud, at vi ret hurtigt, efter vi havde mødt hinanden, fik vores første barn, Bergur. Vi var da begge studerende, så der var ikke til det store kirkebryllup. Og så kom Lisa og dernæst Símun. Så det blev først til det store bryllup, da alle børnene var ankommet. Det har jeg nu aldrig fortrudt. Hver gang vi kørte forbi Græsted kirke i slutningen af 90'erne, udbrød Símun altid: "Det var derinde, VI blev gift!" Og det havde han jo sådan set ret i...
JULEKALENDER 17. DECEMBER
Min FB-julekalender laves i samspil med alle jer, der følger mig her på siden. Du kan påvirke indholdet af kalen
Tak for din hjælp til Færøerne og tak for den gode behandling du har givet os Lars Løkke Rasmussen, Glædelig jul og godt nytår, håber du bliver vores statsminister i Danmark i 2015.
SáH